خرما را قبل از مصرف بشویید

سلامت آنلاین- با وجودی که وزارت بهداشت به صورت رسمی موضوع آلودگی خرماهای بم به ویروس نیپا را از طریق خفاش ها تکذیب کرده است، اما هنوز ارسال خبر آن در شبکه های اجتماعی موجب نگرانی تعدادی از افراد شده است.

بر همین اساس موضوع را با یک متخصص علوم و صنایع غذایی مورد تحلیل و بررسی قرار دادیم.

دکتر آراسب دباغ مقدم در گفتگو با سلامت آنلاین افزود: هر سال با گرم شدن هوا و رسیدن فصل خرماپزان شایعاتی از این دست، در فضاهای مجازی تولید و دست به دست می شود که متاسفانه ضرر هنگفتی به صنعت خرمای کشور و به ویژه کشاورزان خرماکار وارد می کند.

وی با اشاره به اینکه بیماریی ای به نام نیپا که عامل آن نوعی ویروس به نام ویروس نیپاست در کشورهای آسیای جنوب شرقی دیده می شود گفت: این بیماری با علایمی شبیه به آنفلوانزا شروع می شود و ممکن است به التهاب مغز (انسفالیت)، اغما (کما) و مرگ در ۴۰ تا ۷۵ درصد از بیماران منجر گردد.

این متخصص در پاسخ به این پرسش که آیا واقعیت دارد که خفاش ها می توانند خرما را آلوده کنند گفت: ویروس نیپا به طور طبیعی در خفاش های میوه خوار آسیای جنوب شرقی دیده می شود، اما خفاش ها به این بیماری مبتلا نمی شوند.

خفاش ها ویروس را از طریق بزاق و ادرار خود دفع می کنند و ممکن است میوه هایی همچون خرما را که مورد مصرف انسان یا حیوانات قرار می گیرند، آلوده کنند.

به گفته وی این بیماری نخستین بار در سال ۱۹۹۹ میلادی در ۲۵۰ نفر از ساکنان مالزی و سنگاپور با علایم التهاب مغز و تب گزارش گردید و در سال های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ میلادی نیز گزارشی از این بیماری در ۱۲ فرد بنگلادشی منتشر شد که ۱۱ نفر از آن ها فوت کردند.

به گفته او این افراد از شیره خرمای قرار داده شده در محیط باز در شب قبل از ایجاد بیماری که بخشی از آن توسط خفاش ها مصرف و آلوده شده بود، استفاده کرده بودند.

دکتر دباغ مقدم درمورد اینکه آیا گزارشی از وجود ویروس بیماری نیپا در ایران و آلودگی خرماهای بم به آن وجود دارد، گفت: تاکنون گزارشی از آلودگی خفاش ها به این ویروس در ایران منتشر نشده است. ضمن این که شهر بم، فاقد تعداد زیاد خفاش است.

وزارت بهداشت نیز به صورت رسمی موضوع آلودگی خرماهای بم به این ویروس را تکذیب کرده است و به نظر می رسد که در حال حاضر، این بیماری به همان منطقه آسیای جنوب شرقی محدود باشد. این عضو هیئت علمی دانشگاه تصریح کرد: شست و شوی خرما قبل از مصرف، توصیه ای مناسب است که باید همیشه رعایت شود، زیرا خرماها ممکن است به گرد و خاک یا آلودگی های دست بسته بندی کنندگان، آلوده باشند. این متخصص ضمن اشاره به اینکه همه انواع خرماهای ایرانی را می توانید با خیال راحت مصرف کنید، تاکید کرد: بهتر است از ارسال پیام هایی که از درستی آن اطمینان نداریم و از منابع موثقی نیستند، برای سایر افراد خودداری کنیم.(سلامت آنلاین/فاخره بهبهانی)

کدام کشورها از ایران خرما می خرند؟

 

طبق آمار منتشر شده توسط گمرک در یک ماهه نخست سال 96 قریب به 10 هزار و 605 تن انواع خرما ، از کشور صادر شده است.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، طبق آمار منتشر شده توسط گمرک در یک ماهه نخست سال 96 قریب به 10 هزار و 605 تن انواع خرما ، از کشور صادر شده است.

ارزش دلاری این میزان صادرات 11,510,022 و ارزش ریالی آن 373,271,081,497 بوده است.

 

ماه

کشورطرف معامله

شرح تعرفه

وزن(ک.گ)

ارزش ریالی

ارزش دلاری

1

استراليا

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

97,770

2,922,171,348

90,116

1

انگلستان

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

17,800

444,458,168

13,706

1

بلغارستان

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

21,000

524,231,400

16,170

1

جمهوري چك

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

42,080

1,050,537,928

32,401

1

فنلاند

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

17,800

461,632,320

14,240

1

قزاقستان

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

60,500

1,255,612,160

38,720

1

كانادا

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

179,920

4,670,645,878

144,035

1

لبنان

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

15,000

374,543,400

11,550

1

لهستان

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

42,000

1,048,592,160

32,340

1

نيوزيلند

خرماا ستعمرا ن تازه ياخشك كرده

41,400

1,034,058,564

31,878

1

امارات متحده عربي

خرماپياروم تازه ياخشك كرده

39,395

1,677,632,320

51,740

1

سنگاپور

خرماپياروم تازه ياخشك كرده

9,765

411,800,410

12,695

1

مالزي

خرماپياروم تازه ياخشك كرده

172,038

7,251,654,340

223,648

1

پاكستان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

607,595

9,854,664,400

303,800

1

پاكستان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

121,129

1,964,116,354

60,566

1

آلمان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

5,360

113,013,992

3,484

1

آلمان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

3,920

63,558,880

1,960

1

استراليا

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

2,000

32,428,000

1,000

1

افغانستان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

11,475

185,993,540

5,737

1

افغانستان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

51,400

833,399,600

25,700

1

انگلستان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

3,200

51,884,800

1,600

1

اندونزي

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

24,513

397,339,520

12,256

1

ترکيه

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

22,000

321,136,200

9,900

1

ترکيه

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

12,704

205,980,524

6,353

1

سنگال

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

15,000

243,135,000

7,500

1

قرقيزستان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

68,535

1,111,266,376

34,267

1

قزاقستان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

19,332

313,545,708

9,666

1

كويت

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

100,241

2,794,906,992

86,183

1

لهستان

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

21,000

340,389,000

10,500

1

هلند

خرمازا هدي تازه ياخشك كرده

9,000

145,926,000

4,500

1

امارات متحده عربي

خرماشاهاني تازه ياخشك كرده

947,545

15,979,030,774

492,725

1

هند

خرماشاهاني تازه ياخشك كرده

542,529

23,381,458,264

720,878

1

ارمنستان

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

3,165

72,865,716

2,247

1

افغانستان

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

4,800

110,487,360

3,408

1

اوكراين

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

60,500

1,542,394,350

47,575

1

اوكراين

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

66,000

1,519,434,080

46,860

1

ترکيه

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

46,075

1,060,817,164

32,713

1

جمهوري عربي سوريه

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

33,342

721,351,096

22,242

1

جمهوري مولداوي

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

14,000

340,389,000

10,500

1

فدراسيون روسيه

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

60,000

1,381,035,200

42,600

1

قزاقستان

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

63,000

1,450,951,740

44,730

1

قزاقستان

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

61,231

1,291,032,400

39,800

1

قزاقستان

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

40,000

920,898,400

28,400

1

هند

خرماکبکاب تازه ياخشك كرده

22,000

506,525,360

15,620

1

(جمهوري مقدونيه(يوگسلاوي

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

27,005

1,138,514,652

35,109

1

پاكستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

177,596

7,777,172,690

239,755

1

ژاپن

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

1,855

81,187,785

2,504

1

گرجستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

45,983

1,937,911,022

59,777

1

آذربايجان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

286,822

11,710,211,816

361,120

1

آذربايجان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

66,962

2,606,536,027

80,354

1

آلباني

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

18,820

793,383,448

24,466

1

آلمان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

19,261

811,714,302

25,039

1

آلمان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

51,611

2,175,703,552

67,094

1

ارمنستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

35,814

1,509,462,098

46,557

1

استراليا

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

21,560

1,076,674,456

33,202

1

استراليا

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

21,400

937,133,820

28,890

1

افغانستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

418,634

8,359,021,256

257,740

1

افغانستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

21,707

950,563,152

29,304

1

امارات متحده عربي

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

193,810

7,542,215,304

232,581

1

امارات متحده عربي

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

205,605

9,001,047,328

277,566

1

امارات متحده عربي

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

20,796

876,928,892

27,034

1

انگلستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

5,730

250,940,368

7,736

1

انگلستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

4,170

175,846,398

5,421

1

اندونزي

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

172,630

7,433,139,406

229,227

1

ايالات متحده آمريكا

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

3,790

245,880,040

7,580

1

ايتاليا

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

1,825

236,763,400

7,300

1

بلغارستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

41,000

1,728,417,600

53,300

1

بلغارستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

22,360

942,384,560

29,068

1

بوسني وهرزگوين

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

147,448

6,118,200,360

188,682

1

تايلند

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

5,712

240,852,150

7,425

1

ترکيه

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

42,900

1,830,151,960

56,420

1

ترکيه

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

1,324,823

55,852,310,138

1,722,225

1

تركمنستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

76,276

3,983,323,146

122,807

1

جمهوري عربي سوريه

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

78,342

2,979,143,110

91,845

1

جمهوري عربي سوريه

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

24,400

1,028,616,160

31,720

1

دانمارك

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

97,360

4,104,637,462

126,568

1

دانمارك

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

19,668

829,119,104

25,568

1

سنگاپور

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

69,930

2,948,873,704

90,908

1

سوئد

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

19,840

836,640,896

25,792

1

سوئد

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

19,520

1,266,379,520

39,040

1

سوئد

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

40,933

1,725,326,864

53,213

1

صربستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

19,422

818,742,144

25,248

1

صربستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

54,945

2,316,764,302

71,429

1

عراق

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

43,612

2,544,892,634

78,500

1

عراق

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

18,939

798,409,788

24,621

1

فدراسيون روسيه

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

100,733

4,179,521,002

128,879

1

فدراسيون روسيه

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

20,500

897,721,650

27,675

1

فدراسيون روسيه

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

1,646

106,752,976

3,292

1

فدراسيون روسيه

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

62,100

2,618,719,740

80,730

1

قرقيزستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

60,618

2,554,793,260

78,803

1

قزاقستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

275,942

13,542,954,396

417,637

1

قزاقستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

38,512

1,623,556,423

50,066

1

كانادا

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

116,696

4,918,896,424

151,705

1

لبنان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

23,385

985,811,200

30,400

1

لبنان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

13,100

573,347,700

17,685

1

لهستان

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

8,245

347,670,484

10,718

1

ليتواني

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

6,448

271,843,924

8,383

1

مالزي

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

22,750

959,058,100

29,575

1

مالزي

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

20,005

843,582,628

26,006

1

مالزي

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

22,100

931,656,440

28,730

1

مالزي

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

471,792

19,926,309,854

614,428

1

نروژ

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

17,985

757,932,840

23,380

1

هلند

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

22,106

931,685,960

28,738

1

هلند

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

35,000

1,475,760,000

45,509

1

هلند

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

41,598

1,753,882,736

54,077

1

هند

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

25,695

1,083,192,484

33,403

1

هند

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

108,790

4,586,035,740

141,427

1

هند

خرمامضافتي تازه ياخشك كرده

1,279,411

54,500,332,536

1,680,532

خشکبار ارزش غذایی خود را از‌دست می‌دهند؟

طعم شیرین و ترش و شور آجیل ها و خشکبار برای ما دلچسب است.

این مواد غذایی، ارزش غذایی زیادی دارند؛ اما درباره ارزش غذایی آن‌ها در مقایسه با نوع تازه اختلاف نظر وجود دارد.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از تبیان، به طور کلی، خشک کردن میوه ها و خوراکی ها به نگهداری آن‌ها کمک می کند و به این شکل آن‌ها را می توان مدت زمان طولانی تری نگه داشت و به مرور مصرف کرد. همچنین این فرایند به حفظ آن‌ها و جلوگیری از فساد به دست باکتری ها کمک می کند از میزان مواد غذایی موجود در خوراکی نمی کاهد؛ اگرچه روش های مختلف خشک کردن باعث می شود که بخشی از این مواد از بین بروند. هنگامی که میوه یا خوراکی را خشک می کنیم، باید آن را به خوبی نگهداری کنید تا از فساد و کاهش کیفیت آن‌ها ممانعت به عمل آید و نیز تا زمان مصرف حفظ شود.

مواد غذایی که در فرایند خشک کردن از بین می روند

نتیجه مطالعه ای منتشر شده در مجله علوم تغذیه و فناوری در سال 2013، بعضی از ویتامین ها مانند ویتامین سی و آ در تماس با هوا یا حرارت کاهش می یابند؛ در حالی که سایر ویتامین ها مانند مواد معدنی و ویتامین های گروه ب و ویتامین سی در هنگام پخت می تواند از ماده خوراکی خارج شوند.

ویتامین آ به نور حساس است؛ پس اگر ماده خوراکی یا میوه را در برابر آفتاب خشک کنیم یا اگر خشکبار را در جای تاریک نگهداری نکنیم، این ویتامین را از دست خواهیم داد.

برای نمونه، سبزیجات برگ دار که برای پنج دقیقه در مقابل بخار آب داغ بلانش می شوند، و سپس در فر خشک می شوند، چهارده درصد از ویتامین سی اصلی، تقریباً عددی میان 22 تا 71 درصد از تیامین و چیزی حدود 20 تا 69 درصد از بتاکاروتن موجود خود را از دست می دهند.

راهکارهایی برای کاهش فقدان ویتامین ها و ارزش غذایی

بعضی از ویتامین ها مانند ویتامین سی و آ در تماس با هوا یا حرارت کاهش می یابند؛ در حالی که سایر ویتامین ها مانند مواد معدنی و ویتامین های گروه ب و ویتامین سی در هنگام پخت می تواند از ماده خوراکی خارج شوند.

ویتامین آ به نور حساس است؛ پس اگر ماده خوراکی یا میوه را در برابر آفتاب خشک کنیم یا اگر خشکبار را در جای تاریک نگهداری نکنیم، این ویتامین را از دست خواهیم داد استفاده از سولفیت- از دست رفتن ویتامین آ و سی را کاهش می دهد و در مقابل، موادی همچون تیامین و ریبوفلاوین بیشتری از دست خواهد رفت.

فرایند بلانچ کردن میزان از دست دادن تیامین و ویتامین آ و سی را نسبت به خشک کردن به حداقل می رساند، زیرا که بلانچ کردن باعث می شود آنزیم هایی غیرفعال شوند که فقدان این ویتامین ها را افزایش می دادند.

بلانچ کردن با بخار نسبت به بلانش کردن با آب سبب می شود ارزش های غذایی بیشتری حفظ شود. آغشته کردن خوراکی ها و میوه ها یا حتی سبزیجات به آب آناناس، پرتقال، یا لیمو پیش از خشک کردن می تواند به آن‌ها در حفظ سطح بالاتری از ویتامین سی در طی فرایند خشک کردن کمک کند.

مزیت دیگر این کار این است که از قهوه ای شدن خوراکی یا میوه جلوگیری می کند؛ ولی این اثر کمتر از زمانی است که خوراکی سولفاته می کنیم.

شیوه های خشک کردن برای محدود کردن از دست مواد غذایی خوراکی ها

فرایند فریز-خشک کردن نسبت به خشک کردن در دستگاه های خشک کن، مواد غذایی بیشتری را حفظ می کند و نیز مزیت دیگری دارد و آن اینکه در آینده راحت تر رطوبت را جذب می کند و بهتر و راحت تر تازه می شود.

مثلاً در پژوهشی که در مجله بین المللی علوم مولکولی در سال 2011 منتشر شده است، مشخص شد که هیچ تغییر برجسته ای در میزان ویتامین سی - در اکثر میوه های آزمایش شده- و هیچ تغییری در سطح بتاکاروتن خوراکی ها و میوه هایی که به شیوه فریز- خشک کردن در مقایسه با نوع تازه آن‌ها به وجود نیامد. فقط تغییراتی در آنتی اکسیدان‌های مفید به نام پلیفنول ها رخ داد. همین فقدان اندک در مواد غذایی احتمالاً در دماهای پایین تر رخ می دهد؛ زیرا این مواد غذایی به حرارت حساس هستند.

خوراکی های خشک را برای زمان مصرف حفظ کنیم

پس از آن که خوراکی ها خشک کردیم، نیاز است که شرایطی را پیش از قرار دادن آن‌ها در جای ثابت فراهم کنیم. به این معنا که آن‌ها را سرد کنیم، در ظرفی نفوذناپذیر برای ده تا چهارده روز قرار دهیم و حداقل روزی یک بار آن‌ها را تکان دهیم. اگر به هم چسبیدند به این معناست که هنوز کاملاً خشک نشده اند و باید مجدداً خشک شوند. اگر دچار فساد شدند باید پاستوریزه شان کنیم؛ به این صورت که آن‌ها را در فر 160 درجه فارنهایت به مدت سی دقیقه فارنهایت قرار دهیم یا در فریزر در درجه صفر فارنهایت در بسته ای پلاستیکی برای حداقل چهل و هشت ساعت نگهداری کنیم. لازم است در نظر داشته باشیم که خوراکی ها و میوه های خشک باید همیشه در ظروف با درب های محکم بدون تبادل هوا، در جایی خنک، خشک و به دور از نور نگهداری شوند. خوراکی هایی که در دماهای بالاتر یعنی هشتاد درجه فارنهایت نگهداری شوند، تنها چند ماه باقی خواهند ماند؛ اما خوراکی هایی که در دمای کمتر از شصت درجه فارنهایت باشند، به طور کمینه برای یک سال باقی خواهند ماند. باید بدانیم که با ظاهر شدن اولین نشانه های فساد آن‌ها را دور بریزیم.

زیر مجموعه ها